Keurmerken

EKO-keurmerkEKO-keurmerk 

Het EKO keurmerk voor Sustainable Textile staat op stoffen en kleding die zijn gemaakt van biologische natuurvezels. Bij de teelt van biologische natuurvezels zijn synthetische gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan, net zo min als genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. Overigens is voor de teelt van katoen heel veel water nodig; aan de herkomst van irrigatiewater voor biologisch vezelgewas stelt het EKO-keurmerk geen eisen.

Het is technisch mogelijk om alle natuurvezels (katoen, wol, zijde, vlas en hennep) biologisch te telen. Het meest voorkomende gewas is biolologisch katoen. De eisen voor deze teelt staan in de zogeheten EU-Richtlijn 2092/91.

De Richtlijn stelt geen eisen aan de verdere verwerking van de natuurvezel tot stof en kleding, maar dat doet het EKO-keurmerk wel. Ook stelt EKO eisen op het gebied van arbeidsrechten: dat gaat om zaken als minimumloon, verplichte lunchpauze, beschikbaarheid van sanitaire voorzieningen voor arbeiders, en een verbod op kinderarbeid. Hoewel de controle hier op goed is, gaan de eisen niet zo ver als een aantal andere gedragscodes in de kledingindustrie.

GOTSGots

Het GOTS-keurmerk garandeert niet alleen dat de katoen biologisch is, maar ook dat de productieketen voldoet aan hoge eisen op het gebied van milieu. De arbeidsomstandigheden in de hele keten voldoen minimaal aan de eisen van de International Labour Organisation van de Verenigde Naties. Daarnaast komt de kleding van producenten die voldoen aan de standaard van Fair Trade International (FLO). De FLO is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die samenwerken aan de verbetering van de productieomstandigheden in diverse marktsectoren in ontwikkelingslanden.

EU EcolabelEU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten, met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het keurmerk is erkend door alle landen van de Europese Unie en door Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van:

 • grondstoffen
 • energie
 • water
 • schadelijke stoffen
 • afval
 • verpakking


bluesign®Bluesign®

Bluesign® wordt in de kledingbranche beschouwd als de beste garantie voor hoogwaardige kleding. Om het label te mogen dragen, moeten materialen voldoen aan de strikte milieu- en prestatienormen van het gespecialiseerde auditbedrijf. Daarbij is geen ruimte voor compromissen. Voor de certificering moeten de interne processen van alle leveranciers van componenten en ingrediënten, inclusief verfstoffen, voldoen aan deze normen. Dit loont de moeite, voor alle betrokken partijen – leveranciers, klanten én het milieu.

De 5 bluesign® principes:

 • Rendement van Hulpbronnen
 • Veiligheid van de Consument
 • Emissies naar de lucht
 • Emissies naar het water
 • Gezondheid en veiligheid op de werkvloer.