Keurmerken

Oeko-Tex Standard

OEKO-TEX Standard 100

Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, d.w.z. elke draad, knop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. 
De testen worden uitgevoerd door onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van de uitgebreide OEKO-TEX® criteriacatalogus. In de test wordt rekening gehouden met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid.
In veel gevallen gaan de grenswaarden voor de NORM 100 verder dan nationale en internationale eisen. De criteriacatalogus wordt minstens één keer per jaar bijgewerkt en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke vereisten.

OEKO-TEX® Label Check

 

SA8000®

SA8000®

De SA8000-standaard is 's werelds toonaangevende sociale certificeringsprogramma. Het SA8000-standaard- en certificeringssysteem biedt een kader voor organisaties van alle soorten, in elke branche en in elk land om zaken te doen op een manier die eerlijk en fatsoenlijk is voor werknemers en om aan te tonen dat ze zich houden aan de hoogste sociale normen. De SA8000-standaard is opgericht door het SAI en sinds 1997 de eerste geloofwaardige sociale certificering en al meer dan 20 jaar leidend in de industrie. 

Website Social Accountability International

 

GOTS

Het GOTS-keurmerk garandeert niet alleen dat de katoen biologisch is, maar ook dat de productieketen voldoet aan hoge eisen op het gebied van milieu. De arbeidsomstandigheden in de hele keten voldoen minimaal aan de eisen van de International Labour Organisation van de Verenigde Naties. Daarnaast komt de kleding van producenten die voldoen aan de standaard van Fair Trade International (FLO). De FLO is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die samenwerken aan de verbetering van de productieomstandigheden in diverse marktsectoren in ontwikkelingslanden.

Website Global Standard

Ecolabel

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten, met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het keurmerk is erkend door alle landen van de Europese Unie en door Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van:

 • grondstoffen
 • energie
 • water
 • schadelijke stoffen
 • afval
 • verpakking


Website Europees Ecolabel

 

Bluesign

Bluesign®

Bluesign® wordt in de kledingbranche beschouwd als de beste garantie voor hoogwaardige kleding. Om het label te mogen dragen, moeten materialen voldoen aan de strikte milieu- en prestatienormen van het gespecialiseerde auditbedrijf. Daarbij is geen ruimte voor compromissen. Voor de certificering moeten de interne processen van alle leveranciers van componenten en ingrediënten, inclusief verfstoffen, voldoen aan deze normen. Dit loont de moeite, voor alle betrokken partijen – leveranciers, klanten én het milieu.

De 5 bluesign® principes:

 • Rendement van Hulpbronnen
 • Veiligheid van de Consument
 • Emissies naar de lucht
 • Emissies naar het water
 • Gezondheid en veiligheid op de werkvloer.

Website Bluesign®


WRAP

WRAP

WRAP, opgericht in 2000, is een onafhankelijke organisatie zonder winstbejag toegewijd aan de promotie en certificering van wettelijke, humane en ethische fabricage in de wereld.

WRAP is het grootste certificeringsprogramma voor arbeid en milieu voor de fabricage en verwerking van arbeidsintensieve consumptieproducten. WRAP wordt ondersteund door 25 internationale handelsverenigingen, inclusief de International Apparel Federation, die 36 nationale verenigingen en meer dan 15.000 individuele bedrijven vertegenwoordigt.

De WRAP-principes behandelen basisnormen over arbeidspraktijken, fabriekscondities en naleving van milieu- en douanewetten.

 Website WRAP Compliance

 

Sedex

SEDEX

SEDEX is een afkorting voor Supplier Ethical Data Exchange. Het is een internationale organisatie die als doel heeft meer sociaal en ecologisch duurzame bedrijven en toeleveringsketens te creëren. Sedex spitst zich met name toe op arbeidsnormen, gezondheid en veiligheid, het milieu en bedrijfsethiek.

SEDEX is het grootste platform voor duurzaamheid in de toeleveringsketen. De informatie op dit platform is gebaseerd op een eigen auditformaat, de SEDEX Members Ethical Trade Audit (SMETA-audit). Onderwerpen zoals mensenrechten, werknemersrechten, gezondheid en veiligheid op het werk, het milieu en bedrijfsethiek worden bevraagd, met de nadruk op werknemersrechten. Inmiddels werken meer dan 74.000 bedrijven over de hele wereld met dit Sedex systeem.